Založ si blog

Fotočlánok: Vianočný Krakov

Pomaly ale isto sa blížia tie najkrajšie sviatky v roku – Vianoce. V práci sme dostali možnosť ísť na vianočné trhy do Krakova a keďže sme s priateľom už dlhšie uvažovali nad tým, že by sme do tohto mesta išli a naskytla sa príležitosť, neváhali sme ani minútu.

 

Z Košíc sme vyrazili ráno o 7:00 a do centra Krakova sme dorazili približne o 11:45. Pripraviť sa treba na zápchy, ktorých tam bolo celkom dosť, no nič čo by sa nedalo vydržať. Autobus nám zastal len na skok od Wawelského hradu, nazývaný aj Kráľovský hrad Wawel, ktorý sa týči nad majestátnou riekou Visla.

DSC_3113Pohľad na Wawelský hrad a Vislu

Okrem Wawelského hradu je v tejto časti aj Katedrálna bazilika svätého Stanislava a Václava, kde kedysi prebiehali korunovácie poľských kráľov. Toto miesto je turisticky veľmi obľúbené. Do vnútra sme sa ani nedostali kvôli veľkému počtu ľudí.

DSC_3180Katedrálna bazilika svätého Stanislava a Vacláva

DSC_3153Výhľad na Vislu a mesto z Wawelského hradu

DSC_3206Cestou do krakovského centra

DSC_3207Kostol svätého Petra a Pavla

DSC_3210Vianočnou uličkou k námestiu

Hlavné kráľovské námestie (Rynek Główny) je najväčšie námestie v Krakove a zároveň najväčšie stredoveké námestie v Európe. Nachádza sa tu niekoľko najvýznamnejších pamiatok. Jednou z nich je Mariánsky kostol, ktorý môžete nájsť aj pod dlhším názvom, a to Bazilika Nanebovzatia najsvätejšej Panny Márie.

DSC_3224Mariánsky kostol

DSC_3216 Hlavné kráľovské námestie (Rynek Główny)

DSC_3218Vianočné trhy

Počasie nám naozaj vyšlo. Celý deň bolo jasno a svietilo nám slnko, no ak by snežilo, tá atmosféra by bola omnoho krajšia. Predsa len, k zime a Vianociam patrí snehová pokrývka. Aj napriek tomu že nesnežilo, výlet sme si užili a pokiaľ máte radi pamiatky, vzťah k histórii a vašou záľubou je spoznávanie nových miest, Krakov je mesto, ktoré by ste určite aspoň raz navštíviť mali.

Krásy Malej Fatry

06.11.2016

Po dlhšej neaktivite som si povedala, že sa znova vrátim k písaniu a opíšem niekoľko pekných miest vhodných na výlety, ale aj dovolenky, ktoré som navštívila od posledného napísaného článku. Rozhodla som sa začať s jedným z najkrajších miest Malej Fatry – Domašínskym meandrom. Domašínsky meander je národnou pamiatkou a zároveň najväčším prírodným [...]

K Tomášovskému výhľadu

18.04.2016

Slovenský raj patrí medzi najkrajšie časti Slovenska, preto by bola škoda nenavštíviť aspoň kúsok z tejto malebnej časti. Využili sme pekné počasie, priateľské teplo a vydali sa na Tomášovský výhľad. Nespornou výhodou tohto výletu je okrem impozantného výhľadu aj vynikajúca dostupnosť pre tých, ktorí nemajú k dispozícii auto.

Deň na Spišskom hrade

28.03.2016

Vonku sa nám oteplilo, slnko vykuklo spoza mrakov a tak sme sa aj s priateľom rozhodli spraviť si výlet na jeden z našich najväčších hradov, ktoré na Slovensku máme – Spišský hrad. Spišský hrad je zrúcanina, ktorá stojí na travertínovej kope a z ktorej je nádherný výhľad nielen na celé okolie, ale aj v prípade pekného počasia na Tatry. Od roku 1993 je zapísaný v [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 30369x
Priemerná čítanosť článkov: 4338x

Autor blogu

Kategórie