Založ si blog

Výlet na Oravský hrad

Tradične, aj na tento výlet som sa vybrala spolu s priateľom. Tentokrát sme sa pre zmenu rozhodli navštíviť Oravský hrad. Oravský hrad patrí medzi najkrajšie slovenské hrady. Pokiaľ patríte medzi filmových nadšencov, určite vás zaujme to, že tu bolo natáčených niekoľko známych filmov ako napr. Kráľ drozdia brada, Sokoliar Tomáš, či prvá čiernobiela verzia filmu Dracula. Poďme ale pekne poporiadku. Najprv niekoľko základných informácií.

Cieľ: Oravský hrad

Mesto: Oravský Podzámok, Žilinský kraj

Dostupnosť: vlakom, autobusom

Vstupné: 5€ dospelý

Otváracie hodiny: podľa mesiaca

Vzdialenosť hradu od železničnej stanice: 600m

Keďže som pár dní pred tým bola doma, ja som do Oravského Podzámku cestovala zo Žarnovice a priateľ z Košíc. Obaja sme cestovali vlakom. Prestupovala som vo Vrútkach do Kraľovian a odtiaľ sme už spolu išli osobným vlakom priamo do Oravského Podzámku. Cesta vlakom zo Žarnovice aj s prestupmi trvá približne 3,5 hodiny, z Košíc asi o polhodinku dlhšie. Spoje do tejto oblasti sú naozaj dobré a asi ako jeden z mála hradov je dostupný bez problémov. Hrad je od železničnej stanice vzdialený približne 600m. Zo stanice sa ide rovno, odbočíte doľava, idete stále rovno a potom odbočíte doprava. Posledných niekoľko metrov sa ide do kopca, ale nič hrozné. Hrad je dobre viditeľný, určite by ste sa nestratili. 🙂 Smerom k Oravskému hradu budete prechádzať cez most popod ktorým preteká rieka s príznačným názvom pre tento región – Orava. Tu treba dodať, že Orava naozaj dotvára celkový dojem Oravského hradu a prostredia v ktorom sa nachádza. Možno aj vďaka tomu je kúsok tohto regiónu taký očarujúci.

Prehliadky hradu sa konajú v pravidelných intervaloch okrem slovenčiny aj v cudzích jazykoch. Bez lektora sa do areálu nedostanete. Keďže tento článok píšem s odstupom niekoľkých mesiacov, nepamätám si presne ako dlho trvá jedna prehliadka, ale malo by to byť okolo dvoch hodín. Okrem toho, že uvidíte priestory kde kedysi dávno žili Turzovci, dozviete sa aj veľa iných pozoruhodných faktov. Výlet je vhodný v podstate pre všetkých ľudí, ktorí radi získavajú nové informácie a spoznávajú nové miesta.

 

DSC_2540Oravský hrad z mosta

DSC_2536Výhľad na rieku Orava z Oravského hradu

Zdroje:

http://www.oravskemuzeum.sk/

 

Krásy Malej Fatry

06.11.2016

Po dlhšej neaktivite som si povedala, že sa znova vrátim k písaniu a opíšem niekoľko pekných miest vhodných na výlety, ale aj dovolenky, ktoré som navštívila od posledného napísaného článku. Rozhodla som sa začať s jedným z najkrajších miest Malej Fatry – Domašínskym meandrom. Domašínsky meander je národnou pamiatkou a zároveň najväčším prírodným [...]

K Tomášovskému výhľadu

18.04.2016

Slovenský raj patrí medzi najkrajšie časti Slovenska, preto by bola škoda nenavštíviť aspoň kúsok z tejto malebnej časti. Využili sme pekné počasie, priateľské teplo a vydali sa na Tomášovský výhľad. Nespornou výhodou tohto výletu je okrem impozantného výhľadu aj vynikajúca dostupnosť pre tých, ktorí nemajú k dispozícii auto.

Deň na Spišskom hrade

28.03.2016

Vonku sa nám oteplilo, slnko vykuklo spoza mrakov a tak sme sa aj s priateľom rozhodli spraviť si výlet na jeden z našich najväčších hradov, ktoré na Slovensku máme – Spišský hrad. Spišský hrad je zrúcanina, ktorá stojí na travertínovej kope a z ktorej je nádherný výhľad nielen na celé okolie, ale aj v prípade pekného počasia na Tatry. Od roku 1993 je zapísaný v [...]

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:17

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 30508x
Priemerná čítanosť článkov: 4358x

Autor blogu

Kategórie