Založ si blog

Deň na Spišskom hrade

Vonku sa nám oteplilo, slnko vykuklo spoza mrakov a tak sme sa aj s priateľom rozhodli spraviť si výlet na jeden z našich najväčších hradov, ktoré na Slovensku máme – Spišský hrad. Spišský hrad je zrúcanina, ktorá stojí na travertínovej kope a z ktorej je nádherný výhľad nielen na celé okolie, ale aj v prípade pekného počasia na Tatry. Od roku 1993 je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO. Hrad je viditeľný už z diaľky a krásne sa vyníma v už tak peknom prostredí. 

Cieľ: Spišský hrad

Mesto: Spišské Podhradie/ Žehra

Dostupnosť: autom, autobusom

Vstupné: 6€ dospelý

Otváracie hodiny: podľa mesiaca

Vzdialenosť hradu od parkoviska v Spišskom Podhradí: 600-700m

Naša cesta začala v Košiciach a plynule pokračovala po diaľnici cez Prešov až do Spišského Podhradia. K hradu vedú dve cesty a je na vás pre ktorú sa rozhodnete. Buď môžete ísť k oficiálnemu príjazdu, ktorý vedie na Spišský hrad alebo môžete zvoliť druhú variantu, a to ísť zo Spišského Podhradia. Ak sa rozhodnete pre prvú možnosť, výstup na hrad sa vám časovo aj vzdialenostne skráti asi o polovicu oproti druhej možnosti. Ak pôjdete zo Spišského Podhradia ako aj my, cesta bude trvať dlhšie o pár minút, no výhľad na hrad je rozhodne krajší.

Čo sa dostupnosti hradu týka, pokiaľ nemáte možnosť ísť autom, je horšie prístupný ako povedzme Oravský hrad. Spočiatku sme plánovali výlet verejnou dopravou, no autobusom/vlakom by to trvalo približne dve až tri hodiny s dvoma-troma prestupmi, preto sme zvolili auto. Spišský hrad je naozaj veľký a rozhodne je tu čo pozerať, preto vám odporúčam vyhradiť si aspoň dve hodiny na jeho celé pozretie.

Celý hrad je rozdelený na tri časti – dolné nádvorie, stredný hrad a horný hrad. Pri zakúpení vstupenky dostanete malú mapu s opisom, kde a čo nájdete. Na druhej strane sú napísané základné informácie o hrade a o jeho histórii. Pri vstupe sa nachádzajú toalety, občerstvenie, predajňa suvenírov aj informačné centrum. Musím podotknúť, že pracovníčky s ktorými sme sa stretli boli veľmi milé a priateľské. Mohlo by to tak byť všade. Hrad je otvoreným priestorom, to znamená že nie ste viazaný na sprievodcu a môžete sa pohybovať samostatne. V dolnom nádvorí vám budú robiť spoločnosť sysle, ktorých je tam naozaj dosť a ak budete mať šťastie, určite nejakých stretnete. 🙂 V hornej časti hradu sa nachádza múzejná expozícia s informačnými tabuľami, kaplnka sv. Alžbety, hradná kuchyňa, kde sa dozviete čo-to zo stredovekej etikety, no a určite vás zaujmú aj recepty na najväčšie lahôdky, ktoré kedysi jedli hradní páni. Dominantou Spišského hradu je jeho veža cez ktorú vedú úzke schody až na jeho vrchol odkiaľ je očarujúci výhľad na hrad, okolité lesy, Spišské Podhradie, ale aj Vysoké Tatry. Nasledujúce fotky sú, žiaľ, v nižšej kvalite pretože som fotila mobilom, no na objavenie krásy tohto hradu to plne postačuje. 🙂

20160325_150006

20160325_14374220160325_15172620160325_15563620160325_161520 20160325_161843Výhľad z veže – kľukatá cesta vedie k oficiálnemu príjazdu

 

Krásy Malej Fatry

06.11.2016

Po dlhšej neaktivite som si povedala, že sa znova vrátim k písaniu a opíšem niekoľko pekných miest vhodných na výlety, ale aj dovolenky, ktoré som navštívila od posledného napísaného článku. Rozhodla som sa začať s jedným z najkrajších miest Malej Fatry – Domašínskym meandrom. Domašínsky meander je národnou pamiatkou a zároveň najväčším prírodným [...]

K Tomášovskému výhľadu

18.04.2016

Slovenský raj patrí medzi najkrajšie časti Slovenska, preto by bola škoda nenavštíviť aspoň kúsok z tejto malebnej časti. Využili sme pekné počasie, priateľské teplo a vydali sa na Tomášovský výhľad. Nespornou výhodou tohto výletu je okrem impozantného výhľadu aj vynikajúca dostupnosť pre tých, ktorí nemajú k dispozícii auto.

Fotočlánok: Spoznávame tatranské vodopády

10.12.2015

Naše Tatry ponúkajú neskutočné množstvo príležitostí na náročné, ale aj menej obtiažne turistiky. Jednou z tých menej náročných túr je aj výlet k vodopádom Studeného potoka, k Obrovskému vodopádu a k Dlhému vodopádu. Najprv si ale znova napíšeme pár základných informácií.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 30374x
Priemerná čítanosť článkov: 4339x

Autor blogu

Kategórie