Založ si blog

Krásy Malej Fatry

Po dlhšej neaktivite som si povedala, že sa znova vrátim k písaniu a opíšem niekoľko pekných miest vhodných na výlety, ale aj dovolenky, ktoré som navštívila od posledného napísaného článku. Rozhodla som sa začať s jedným z najkrajších miest Malej Fatry – Domašínskym meandrom. Domašínsky meander je národnou pamiatkou a zároveň najväčším prírodným výtvorom na Slovensku.

Začiatok: Nezbudska Lúčka – Strečno

Cieľ: Starhrad – Domašínsky meander

Dostupnosť: vlakom, autom

Vzdialenosť meandru od železničnej stanice: 3km

Trvanie: 1 hodina

Cesta z Košíc do Nezbudskej Lúčky trvá vlakom približne tri hodiny a prestúpili sme vo Vrútkach. Vlaky chodia pravidelne, takže s dopravou sme, našťastie, problém nemali. Výhoda tohto výletu je tá, že budete vidieť tri krásne dominanty, a to Strečniansky hrad, Starý hrad, ktorý je prezývaný aj Starhrad alebo Varínsky hrad, no a samozrejme, z neho uvidíte Domašínsky meander. Orientácia k Starhradu je ľahká, celý čas idete podľa červenej značky. Prejdete celou dedinou k železničnému mostu a odtiaľ je to iba na skok k lesnej cestičke, ktorá bude pomaly stúpať až k hradu. Po pravej strane sa vám postupne začnú odkrývať jeho ruiny. Ešte dodám, že až po ten železničný most idete popri Váhu a budete vidieť aj Strečniansky hrad, určite sa nestratíte. 🙂 Cesta je v dobrom stave, označená, vychodená. Zablúdiť asi nie je kde, ale nezostaňte zmätený – z diaľky Starý hrad nie je vidno. Žiaľ, nahlodal ho zub času a ignorácia kompetentných – je zarastený a nie je oň postarané. Výhľad z neho je ale nádherný, veď posúďte sami.

dsc_3548

Železničný most a Váh

dsc_3540

Chodník za dedinou

dsc_3534

Rázcestie pod hradom

dsc_3519

Pod hradom

dsc_3512

Na hrade

dsc_3475

Domašínsky meander

dsc_3497

Výhľad na Váh a priľahlé vrchy

dsc_3490

Domašínsky meander

dsc_3508

Domašínsky meander

 

K Tomášovskému výhľadu

18.04.2016

Slovenský raj patrí medzi najkrajšie časti Slovenska, preto by bola škoda nenavštíviť aspoň kúsok z tejto malebnej časti. Využili sme pekné počasie, priateľské teplo a vydali sa na Tomášovský výhľad. Nespornou výhodou tohto výletu je okrem impozantného výhľadu aj vynikajúca dostupnosť pre tých, ktorí nemajú k dispozícii auto.

Deň na Spišskom hrade

28.03.2016

Vonku sa nám oteplilo, slnko vykuklo spoza mrakov a tak sme sa aj s priateľom rozhodli spraviť si výlet na jeden z našich najväčších hradov, ktoré na Slovensku máme – Spišský hrad. Spišský hrad je zrúcanina, ktorá stojí na travertínovej kope a z ktorej je nádherný výhľad nielen na celé okolie, ale aj v prípade pekného počasia na Tatry. Od roku 1993 je zapísaný v [...]

Fotočlánok: Spoznávame tatranské vodopády

10.12.2015

Naše Tatry ponúkajú neskutočné množstvo príležitostí na náročné, ale aj menej obtiažne turistiky. Jednou z tých menej náročných túr je aj výlet k vodopádom Studeného potoka, k Obrovskému vodopádu a k Dlhému vodopádu. Najprv si ale znova napíšeme pár základných informácií.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 30517x
Priemerná čítanosť článkov: 4360x

Autor blogu

Kategórie