Založ si blog

Fotočlánok: Spoznávame tatranské vodopády

Naše Tatry ponúkajú neskutočné množstvo príležitostí na náročné, ale aj menej obtiažne turistiky. Jednou z tých menej náročných túr je aj výlet k vodopádom Studeného potoka, k Obrovskému vodopádu a k Dlhému vodopádu. Najprv si ale znova napíšeme pár základných informácií.

Začiatok: Starý Smokovec (1010 m.n.m.)

Cieľ: vodopády Studeného potoka, Obrovský vodopád, Dlhý vodopád

Celková dĺžka trasy ku všetkým trom vodopádom: 6-7km

Prevýšenie: 415m

Náročnosť: nenáročná, vhodná aj pre rodiny s deťmi

Trvanie: 2-3 hodiny

Cesta z Košíc do Starého Smokovca trvala vlakom približne dve hodiny aj s prestupom v Poprade. Vlak z Popradu chodí pravidelne každú hodinu. Od Starého Smokovca nás vedú turistické značky. Cesta nie je náročná. Približne po hodine-hodine a pol sa dostaneme k vodopádom Studeného potoka (1290 m.n.m.). V čase keď sme boli na tomto výlete bolo veľmi teplo, a tak nás osvieženie v tejto jasno-čírej ľadovej vode potešilo. Voda bola naozaj kryštálovo čistá a nemali sme problém napiť sa jej. Vzali sme si ešte aj do fľaše. 🙂

Už za Starým Smokovcom po ceste k vodopádom budete počuť veľký hľuk padajúcej vody. Najprv sa budete musieť započúvať, ale čím ďalej budete, tým bude zvuk výraznejší a mohutnejší. Tento hluk vytvára Obrovský vodopád, ktorý je vysoký približne 20m. Ak vám bude priať počasie a dobre sa zadívate, budete ho vidieť aj z veľkej diaľky ešte pred vodopádmi Studeného potoka. K Obrovskému vodopádu sa dostanete od vodopádov Studeného potoka po skalnatej a trochu strmšej ceste do kopca. Odporúčam pevnú obuv, ideálne turistickú, pretože skaly boli dosť šmykľavé a nestabilné, a preto sa po nich išlo ťažko. Vodopád sa nachádza v nadmorskej výške 1330 m.n.m. a cesta od neho vedie ku Skalnatému Plesu.

Tretí vodopád sa volá Dlhý vodopád (1160 m.n.m.). Keď sa chceme k nemu dostať, musíme opäť zísť dolu k vodopádom Studeného potoka a odtiaľ pokračujeme po turistickej značke. Po ľavej strane nás bude sprevádzať silný zvuk vody z vodopádov, no miestami to bude len jemný žblnkot vody. Postupne budeme schádzať nižšie až sa dostaneme k Dlhému vodopádu. Nad Dlhým vodopádom sa nachádza Veľký vodopád a o niečo vyššie Skrytý vodopád. Po ceste sa nachádza Rainerova chata a Bilíkova chata, kde si môžete oddychnúť, prípadne sa občerstviť.

Trasa naspäť do Starého smokovca bola trochu ťažšia, pretože sme išli do väčšieho kopca, ale dá sa to bez problémov zvládnuť. Táto časť Tatier je naozaj krásna a pokiaľ milujete vodopády tak ako ja, určite si prídete na svoje a neoľutujete, že ste strávili jeden deň práve pri týchto vodopádoch.

DSC_2553Na začiatku cesty za Starým Smokovcom

DSC_2578V strede: pohľad z diaľky na Obrovský vodopád

DSC_2636Pri vodopádoch Studeného Potoka

DSC_2642Obrovský vodopád

DSC_2641Výhľad z miesta Obrovského vodopádu

DSC_2675V lese: smerom k Veľkému vodopádu, Skrytému vodopádu a Dlhému vodopádu

DSC_263Veľký vodopád z diaľky

DSC_2724Dlhý vodopád

DSC_2752Dlhý vodopád

DSC_2772Naspäť domov: po ceste sme išli okolo Bilíkovej chaty

DSC_2784Pred Starým Smokovcom

Zdroje:

http://www.vysoketatry.com/chodniky/vt19/vt19.html

Krásy Malej Fatry

06.11.2016

Po dlhšej neaktivite som si povedala, že sa znova vrátim k písaniu a opíšem niekoľko pekných miest vhodných na výlety, ale aj dovolenky, ktoré som navštívila od posledného napísaného článku. Rozhodla som sa začať s jedným z najkrajších miest Malej Fatry – Domašínskym meandrom. Domašínsky meander je národnou pamiatkou a zároveň najväčším prírodným [...]

K Tomášovskému výhľadu

18.04.2016

Slovenský raj patrí medzi najkrajšie časti Slovenska, preto by bola škoda nenavštíviť aspoň kúsok z tejto malebnej časti. Využili sme pekné počasie, priateľské teplo a vydali sa na Tomášovský výhľad. Nespornou výhodou tohto výletu je okrem impozantného výhľadu aj vynikajúca dostupnosť pre tých, ktorí nemajú k dispozícii auto.

Deň na Spišskom hrade

28.03.2016

Vonku sa nám oteplilo, slnko vykuklo spoza mrakov a tak sme sa aj s priateľom rozhodli spraviť si výlet na jeden z našich najväčších hradov, ktoré na Slovensku máme – Spišský hrad. Spišský hrad je zrúcanina, ktorá stojí na travertínovej kope a z ktorej je nádherný výhľad nielen na celé okolie, ale aj v prípade pekného počasia na Tatry. Od roku 1993 je zapísaný v [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 30487x
Priemerná čítanosť článkov: 4355x

Autor blogu

Kategórie